Nimetön

LeKi hiihto eteni seuraluokittelun seiskaksi

lähettänyt Virpi Lipponen 22.5.2017 klo 12.40   [ 22.5.2017 klo 12.42 päivitetty ]


LeKi hiihto sijoittui ennätyksellisesti 7:ksi Hiihtoliiton seuraluokittelussa kaudelta 2016-17. Sijoitus oli hämäläisseuroista paras - Haka oli 10., HlHs, 11. ja Tampereen Pyrintö 14.
Pisteitä sai 346 seuraa, joista reilut sata alle 10 pistettä. Häme oli taas piireistä selkeä ykkönen.

Seurojen toimintaa ja uheilullista tasoa mitataan - ei arvioida - monipuolisesti. ”Sarjataulukon” paino on 50 -prosenttisesti nuorisotoiminnassa, toinen tulee puolisko tasan huippu-urheilusta ja harrasteliikunnasta.
LeKin saamasta 391 pisteestä 252 kertyi nuorisotoiminnasta mukaan lukien hyvä osallistuminen Hakkarin Hopeasosmpafinaaleihin. Suurtapahtuman järjestäminen sinänsä ei lisännyt pisteitä.

Dokumentoituja seurapisteitä kertyy kaikenkaikkiaan 16:een sarakkeeseen. Läheskään kaikesta lajitoiminnasta tai kilpailuista ei kerry pisteitä. Iso seuraponnistus, säilölumesta tehty Hakkarin ensilumenlatu tai latupohjien talkoilu ei kasvattanut pistepottia. Ei myöskään kisalaisten menestys MM - ja mc -hiihdoissa. SM -hiihdot ja Suomen cup sen sijaan kasvattivat LeKin pistesaalista.

Liiton luokittelussa 20 parasta ovat valioseuroja. Muita hämäläisiä ei siihen vielä yltänyt. Leki nousi kärkijoukkoon vuonna 2014, oli viime vuonna 8. ja  nyt siis 7.

Kärkikymmenikössä olivat tutut seurat, ja järjestys muuttui viime kaudesta vain hieman. Yllättäjiä ei ollut myöskään sijoilla 11-20. Ennen LeKiä sijoittuivat järjestyksessä Oulun, Espoon, Lahden ja Vantaan Hiihtoseurat, Ski Jyväskylä (entinen JHS) sekä Ounasvaaran Hiihtoseura. LeKi oli kärjessä ensimmäinen yleisseura. AK

Esa Virtanen päättäjäisissä: takana LeKi-hiihdon paras kausi

lähettänyt Virpi Lipponen 4.5.2017 klo 10.59   [ 4.5.2017 klo 11.21 päivitetty ]


   Kautemme on ollut toiminnalla ja menestyksellä mitaten paras LeKi -hiihdon historiassa, kiteytti  jaoston puheenjohtaja Esa Virtanen päättäjäisissä 28.4. - Seura ja tekijät ovat arvostettuja ympäri maan.

Luetteloitavaa saavutuksista riitti enemmän kuin aika salli:

   Säilölumesta tehty ensilumenlatu ja sillä kansalliset kilpailut, hyvin onnistuneet Hopeasompafinaalit  esikisoineen, pätevien ohjaajien vetäminä laadukas hiihtokoulu ja Junior Ski Team, aikuisten puolella kruunuina naisten parisprintin ja normaaliviestin SM -kullat sekä Suomen cupin kakkostila, veteraanit vetreinä talkoissa ja kisaladuilla, LeKi -hiihto ainoa uusittujen vaatimusten mukainen Sinetti-seura Hämeessä.                                      

- SM-kultamitalistijoukkue Aino-Kaisa Saarinen, Sanni Alatalo ja Leena Nurmi palkittiin Utsjoella ”Reinolan klaanin” tekemillä poronsarvi-leikkuulauta yhdistelmillä, Lahden MM-kisoista bongatuilla ”Suomi 100 ” -sukilla ja -pipoilla. Niitä ja juustosettejä meni muillekin viesticupin kilpailijoille. Miehet saivat Kiillon siivousainepakkaukset.

 

Leena Nurmi (vas.), Sanni Alatalo ja Aino-Kaisa Saarinen voittivat viestin Suomen mestaruuden,  LeKi:lle ensimmäisen lajissaan.
Leena ja ”Aikku” tosin ottivat sitä ennen  parisprintin mestaruuden jo toisena talvena peräkkäin. Esa Virtanen onnitteli ja palkitsi seuran puolesta.

Vuosittain kiertävään juniorivalmentajapystiin kiinnitettiin nyt Mini Junior Ski Teamin ohjaajana kunnostautuneen Henna Mettalon nimilaatta.

Hiihtoasujen toimittaja Noname palkitsi kaikki  24 skiteamilaista juomavöin. Seura palkitsi lisäksi Hopeasompafinaaleissa ja KLL:n mestaruushiihdoissa kunnostautuneet Hilla ja Hetta Niemelän, Roope Niskasen,  Atte Urvannan ja Leevi Lampénin sekä nuorten SM-hiihdoista Valtteri Niskasen.

Hetta Niemelä (vas.), Ella Noora Haapalehto ja Oona Kaikkonen hiihtivät Hopeasompafinaalin viestipronssille,
Leena Nurmi (takana), Sanni Alatalo ja Aino-Kaisa Saarinen ottivat SM -viestin kullan. Molemmilla joukkueilla on nyt samanlaiset 100 v. juhlasukat ja -pipot.


Asutoimittaja Nonamen Kari Arponen ojensi skiteamilaisille kausipalkinnoiksi juomavyöt.
Vapun pitkä viikonvaihde reissuineen oli harventanut rivejä.

Ohjelmaan oli varattu myös Aino-Kaisa Saariselle aikaa kertoa itsestään Lahden MM -kisoissa.

   Viestipronssi lämmitti ja oma osuushiihto siinä, mutta pois jättäminen toivematkaltani perinteisen kympiltä otti lujille. Kaikki uralla kokemani vastoinkäymiset  ovat kuitenkin vahvistaneet, niin myös sekin.

   Nuori hiihtokoululainen halusi tietää ”Aikun” seiväshyppyennätyksen. On 250. Kysyttiin myös jännittämisestä.

  Ennen  tärkeitä kisoja jännitän niin,  että polvet tutisevat. Mutta heti kun pääsen suksille, niin jännitys katoaa  ja voin keskittyä itse asiaan.

Aikun ja Tomin esikoinen Amanda viihtyi lempäläisten ”varaäitiensä” Soilen ja Sinikan sylissä ja väliin lattialla kontaten.

Päättäjäisiin sisältyi myös kuvakavalkadi kauden 2016 -17 tapahtunista alkaen viime kesäisestä nuorisovalmennettavien suotreenistä ja päättyen Niskasten perhepotrettiin ”Hoppareitten” palkintokärryllä kisojen päätyttyä.

SM-kultamitali kiersi kädestä käteen sen painoa arvioitaessa. Kirjevaaka kertoi totuuden: 152 grammaa - siis painava. Arviot vaihtelivat noin 100 – 300 grammaa. Tarkin arvio oli 157 grammaa.

Kuntojaosto ojensi kiitokseksi talven latutöistä Raimo ja Matti Urvannalle lahjakortteja hierontaan, latukoneen puikoissa jähmettyneiden paikkojen avaamiseksi. Kisan uusi puheenjohtaja Carl Willandt tuli tutstumaan hiihtoon ja hiihtäjiin lähemmin. Onnitteli hiihtoa tasokkaasta ja seuralle näkyvyyttä tuoneesta kaudesta.

Hiihtokauden päätökseen kuului 15 -kertaisen arvokisamitalistin ”Aikun” lauantaiaamuna vetämä intervallityyppinen loikkaharjoitus rinteeseen. Paikalle ehtineet skiteamilaiset  kuulivat, että sauvaloikkia voi eri tavoin. Päkiäloikkakin on kehittävää, mutta kantapään tarjoaminen maahan ensin muistuttaa enemmän hiihdon nousua. - AK

 


”Aikku” näytti lauantaiaamuna mäkiloikan mallia LeKin skiteamilaisille.

Valintoja ja päättäjäiset

lähettänyt Virpi Lipponen 26.4.2017 klo 3.24

Hämeen Hiihto ry valitsi Sanni Alatalon piirin parhaaksi nuoreksi naishiihtäjäksi. Piirin johtokunnan raati oli nostanut vahvasti esille toisenkin lekiläisen Klaara Leponiemen.
Molemmilla on päättyvältä kaudelta  huikeita sijoituksia SM-tasolta. Vaaka kallistui ”nippi-nappi” Sannin eduksi.

Kisan hiihtokauden päätös pidetään perjantaina Hakkarin liikuntahallin kahviossa klo 18 alkaen.
Palkittavina siellä ovat SM-mitalistit sekä Suomen viesticupiin ja Hopeasompafinaaleihin osallistuneet kisalaiset.

Lauantaina klo 9.30 Aino-Kaisa Saarinen vetää loikkapitoisen sauvatreenin hiihtäjille ja tosikuntoilijoille. Jäsenkorttia ei kysytä, ja nimmarin pyytäjiä voi onnistaa. Kokoontuminen yleisurheilukentällä.

Viesticupissa naiset toisia

lähettänyt Virpi Lipponen 10.4.2017 klo 12.33   [ 10.4.2017 klo 12.37 päivitetty ]

LeKin naiset  sijoittuivat hienosti kakkoseksi Suomen cupin viestien yhteistuloksessa.
Suoritus palkittiin 3 000 eurolla. Viesticupin voitti Hämeenlinnan Hiihtoseura, Oulun Hiihtoseura oli kolmas.

Viidennessä eli sarjan viimeisessä otatuksessa Ylitorniolla lauantaina 8.4. LeKin joukkue oli kolmas  Hämeenlinnan ja Vuokatti Ski Team Kainuun jälkeen.
Ainiovaaran piiiitkiä rinteitä kapusivat  Leena ja Eeva Nurmi sekä Aino-Kaisa Saarinen. Kauden muissa viesteissä joukkueeseen on kuulunut myös Sanni Alatalo ja Ida Rintala.

Sunnuntaina Ainiovaaralla kisattiin pitkien matkojen Suomen mestaruuksista vapaalla hiihtotavalla. 30 kilomertrillä Aino-Kaisa oli 7. ,Leena 29. ja Eeva 48.. Osallistujia oli 62.

Miesten 50 kilometrille osallistuivat LeKistä konkarihiihtäjät Esa Seppä ja Arto Hakala. Esa oli 61. ja  Arto 79. Matkaan lähti 105 hiihtäjää, joista 15 keskeytti.
Esalle oli 18. kerta SM -hiihtojen kuninkuusmatkalla ja 17. peräkkäin eikä hän ole koskaan keskeyttänyt. Vauhti oli koko ajan tasaista.
Yhdessä hengitysoireilleen Jani Kedon kanssa kaverukset osallistuivat lauantaina Suomen cupin viestiin sijoittuen häntäpäähän. (AK)

Kuva: Jussi Nurmi

Suomenmestaruus naisten viestissä - lopultakin!

lähettänyt Virpi Lipponen 2.4.2017 klo 12.54   [ 3.4.2017 klo 0.48 päivitetty ]

LeKin viestinaiset ovat viime vuosina napsineet mitaleja SM-hiihdoissa sekä Suomen cupeissa - ja harmittava nelossija on tullut turhankin tutuksi.
Kontiolahdella aprillipäivänä lopultakin tuli kirkkain mitali 3x5 kilometrillä - kiitos Leena Nurmen, Sanni Alatalon ja Aino-Kaisa Saarisen.


Tarkasti ottaen sunnuntainen voitto oli ensimmäinen ns. normaaliviesteissä. Maaliskuussa Leena ja ”Aikku” hiihtivät Keuruulla parisprintin Suomenmestareiksi eikä se ollut edes ensimmäinen parisprintin mestaruus.

Kontiolahdella Kivennousun ja Seinänousun ylittämiset sujuivat lekiläisiltä muutoinkin mallikkaasti. Perjantaina ”Aikku” suksi vapaalla eli huonommalla tekniikallaan vitosen pronssimitalin. Leena oli 12., Sanni 20., Klaara 28.

Sunnuntaina perinteisellä 15 kilometrillä ”Aikku” oli taas pronssilla kruunaten siten itsensä SM -hiihtojen iloiseksi kuningattareksi. Leena oli  10., Klaara 20. ja Sanni 32. Hiihto oli kaikille osallistujille hankalaa, kun liippaladulla lipsahteli
ja nousuissa ladun ulkopuolelta tarttui lunta pohjaan. Muutama joutui lähinnä suksiongelman takia keskeyttämään.

Kisalaisia miehiä oli matkassa vain Esa Seppä, jonka sijoitus 30 kilometrillä oli 85. Osallistujia oli toistasataa.

Suomen cupin viimeinen kilpailu sekä viesteissä että henkilökohtaisilla matkoilla käydään Ylitornon Ainiovaarassa 8.-9. huhtikuuta. Siellä kilpailee LeKistä myös miesten joukkue. Naisilla on pieni mahdollisuus voittaa koko cup -sarja ja siten palkintorahaa.

 +++++++++

Eeva Nurmi hiihti Vuokatissa 25.-26.3 Euroopan maratonmestariksi ja hyville palkinnoille.  Vuokatti - hiihdon yhteydessä järjestetty ja Euroloppetin pitkien hiihtojen sarjaan kuuluva maratonhiihto käsitti 50 km perinteisellä ja seuraavana päivänä 30 km vapaalla.
Eevan yhteistulos oli 3.58,47. Osallistujia oli useista Euroopan maista.

 AK

 

Hämeen hiihdon kalenteri päättyi

lähettänyt Virpi Lipponen 28.3.2017 klo 4.42   [ 28.3.2017 klo 4.46 päivitetty ]

Talven viimeiset hiihdot Hämeessä kisailtiin viikonvaihteessa Tampereella ja Tammelassa.

Hämeen nuorisoviestin järjestäminen Kaupin tykkilumiladulla oli hiuskarvan varassa. Kilometrin pituisella, kovapintaiseksi kylmettyneellä ladulla Pyrintö kuitenkin kykeni viemään viestin läpi ilman haavereita.

14 joukkueen viestissä LeKi:n hiihti maaliin kolmantena. Virallinen sijoitus Ylöjärven Ryhdin voittamassa hämäläisviestissä oli toinen, koska edelle ehtinyt Pargas If hiihti kilpailun ulkopuolisena. Liki lumettoman Paraisten juniorit tapaavat hakeutua sisämaan kilpailuihin.

20 kilometrin mittaisessa Nuorisovestissä on osuudet tytöille ja pojille sarjoissa 10 - 12 - 14 ja 16 vuotta. LeKin joukkueessa hiihtivät Atte Urvanta, Lotta Tolvanen, Antti Urvanta, Oona Kaikkonen, Oliver Kaikkonen, Hetta Niemelä, Leevi Lampén, Hilla Niemelä.

 

Tammelassa ryskättiin

Tammelassa järjestetty maakuntaviesti saatiin viedä läpi Kauppia paremmilla laduilla. Tammelan Ryske oli työstänyt 2,5 kilometrin kierroksen yllättävän hyvään kuntoon pois lukien lämpövoimalan likaama ja vetinen 150 metriä.

Hämeen Viestin voitti perinteisesti Valkeakosken Haka takanaan Ylöjärven Ryhti ja Tampereen Pyrintö. Viesti jouduttiin siirtämään talven mittaan kahdesti. Osin siitä syystä Hämeenlinnan Hiihtoseura ja Lempäälän Kisa - molemmat viime vuosina kärkikahinoissa - eivät nyt saaneet viivalle joukkueita.

Maakuntaviestin ”lämmittelyksi” käydyssä 12 -vuotiaiden pikaviestissä LeKin ykköjoukkue oli toinen ja kakkonen kuudes. Ykkösessä hiihtivät Otso Luodelampi, Ella Noora Haapalehto, Antti Urvanta, Oona Kaikkonen ja kakkosessa Aapeli Karislahti, Emilia Ylilehto, Oliver Kaikkonen, Lotta Tolvanen.

 

SM ja Suomen Cup jatkuu

Hiihdon kilpakausi jatkuu pohjoisempana. Ensi viikonvaihteessa hiihdetään Kontiolahdella SM-viestejä ja Suomen Cupia myös Lempäälän Kisan hiihtäjien voimin. Naisten viestissä on kova kolmikko Leena Nurmi, Aino-Kaisa Saarinen ja Klaara Leponiemi. Cup-sarja päättyy 8.4. Ylitorniolla, missä Klaara vaihtuu Sanni Alataloon. LeKin naiset ovat Cupin kokonaistilanteessa ennen Kontiolahtea kolmantena. AK

 

Nuoret menestyivät Rovaniemen SM-kisoissa

lähettänyt Virpi Lipponen 21.3.2017 klo 2.13   [ 21.3.2017 klo 2.17 päivitetty ]


Nuorten SM-hiihdot Rovaniemellä 18.-19.3. kulkivat lekiläisittäin kiitettävästi.

Leena Nurmi osoitti, että sprintin lisäksi kulkee taas pitempikin matka: sarjan N23 pronssi vitosen perinteisellä ja 20 km:n vapaalla 6.

Kovaa tulosta tekivät myös Klaara Leponiemi ja Sanni Alatalo sarjassa 20. Klaara oli perinteisen vitosella 4. ja 20 kilometrillä 5. Sannin sijoitukset olivat 5. ja 7.


Nuorukaispuolella lekiläisten parhaan sijoituksen hiihti Valtteri Niskanen ollen lupaavasti 16. M20:n perinteisellä kympillä. Eetu Tolvanen M17 oli 27. , Jaakko Hyrkäs vuotta vanhemmissa 22., Jani Keto 25. sarjassa M23.

Vapaalla kisatulla 30 kilometrillä Eetu oli 31. ja Jaakko 28. Molempina päivinä kaikissa sarjoissa oli 40-50 osallistujaa. Ounasvaaran radat olivat rankat. -AK

 

Kilpailukausi jatkui nuorekkaasti Vierumäellä

lähettänyt Virpi Lipponen 13.3.2017 klo 13.24   [ 13.3.2017 klo 13.34 päivitetty ]


LeKi:n nuorisosiiven kilpakausi jatkui Heinolan Vierumäen laduilla SM-viesteillä ja Koululiikuntaliiton mestaruustaistoilla. Oli menestystä ja miinusmerkkisiä yllätyksiä - kuten yleensä urheilussa.

Sarjan N20 viestitrio Henna Mettalo, Sanni Alatalo ja Klaara Leponiemi  lähtivät perustellusti tavoittelemaan SM - kilpailussa kärkisijoja. Joukkue sinänsä oli jo saavutus, koska Lempäälän Kisalla ei ole ainakaan 20 vuoteen ollut SM -viestissä N20 joukkuetta.

Perinteisellä käydyn tyttöjen 3x3 km viestin aloitti Henna ja pääsi 20 joukkueen alkurytinässä  mielestään hyvään asemaan. Muutaman sadan metrin päästä tuli kuitenkin  ahdasta, sukset ja sauvat kalisivat - ja Henna  kaatui suoraan mahalleen.

 Välineet eivät särkyneet ja hengityskin salpautui vain toviksi, mutta Henna tipahti viimeiseksi. Hiihti sentään pari kiinni, ja kun Sanni ja Klaara hiihtivät ongelmitta, niin sijoitus oli lopulta komeasti 6.

Ikätoverien Valtteri Niskanen, Jaakko Hyrkäs ja Eetu Tolvanen 5x5 km viesti kulki hyvin sijoituksen vaihdellessa haarukassa 13-15. Projekti kaatui lopulta  uusiin sauvasääntöihin. Aloittajan Valen sauva mitattiin inansa liian pitkäksi, mikä tiesi viestin päätteeksi hylkyä.

KLL:n kisat olivat eräänlainen toisinto Hakkarissa kolme viikkoa sitten järjestetyistä Hopeasompafinaaleista. Osallistujia oli vähemmän, mutta palkintopalleilla samoja nimiä. ”Hoppareissa” edustetaan seuroja, KLL -kisoissa kuntia. Siten esimerkiksi Jaakko edusti SM-viestissä Kisaa, mutta KLL:n henkilökohtaisessa Hämeenlinnaa, koska käy siellä päivittäin opiskelemassa. Sotkamo hallitsi, koska siellä toimii hiihtäjiä vetävä urheilulukio.

Lempäälän Sääksjärven koulua käyvät Hetta ja Hilla Niemelä kisailivat hienosti: Hetta voitti 13 -vuotiaat, Hilla oli 16- vuotiaissa 4. ja lisäksi Hiihtoliiton piirien välisessä nuorisoviestissä Hämeen voittojoukkueen ankkurina. Leevi Lampén hiihti sijalle 11. sijoittuneessa Hämeen 2 -joukkueessa.

Roope Niskanen hiihti sijalle 14. sarjassa M13, Atte Urvanta oli 32. (M14), Samuel Suoniemi 36. (M15), Jaakko Hyrkäs 31. (M18), Valtteri Niskanen 28. (M20), sarjassa N20 Sanni Alatalo 4. ja Klaara Leponiemi 10. Sarjoissa oli 40-50 ikäluokkansa kärkihiihtäjää.

Helmikuun Kisa-posti

lähettänyt Virpi Lipponen 16.2.2017 klo 1.06   [ 16.2.2017 klo 1.07 päivitetty ]Aikku ja Leena ottivat parisprintin mestaruuden

lähettänyt Virpi Lipponen 5.2.2017 klo 23.45   [ 6.2.2017 klo 0.01 päivitetty ]

Keuruun komealla hiihtostadionilla oli sunnuntaina  5.2. komeaa kuultavaa ja nähtävää, kun Aino-Kaisa Saarinen ja Leena Nurmi ottivat parisprintin Suomen mestaruuden.
LeKi ja Lempäälä tulivat näkösälle niin sanotusti hyvässä valossa.

Kaksikko oli vankka mitaliehdokas jo perjantaista pitäen, jolloin Leena hiihti sprintin neloseksi. Osoitti siten itselleen ja muille, että koko pitkän kesän jatkuneesta
sairasteluputkesta huolimatta hän oli ehtinyt loppuvuodesta kehittää  ainakin kansalliselle tasolle riittävän kunnon. Ja kun Aikku porhalsi lauantaina kympin pronssille, niin mitalitavoite kirkastui.

Karsinta oli Aikulle ja Leenalle kevyt alkupala. Loppukilpailua Leki johti Leenan voimin startista pitäen.
LeKi johti ensimmäisessä vaihdossa viitisen sekunttia, mutta Aikku ei jäänyt odottelemaan muita vaan lisäsi etumatkaa.
Kuuden kiekan jälkeen Aikku sivakoi LeKin ylivoimaisena mestarina maaliin. Sauvan katkeaminen ja polvilleen meno toisella osuudella ei sanottavasti häirinnyt.
Maajoukkuehiihtäjien poissaolo heikensi monen seuran panosta. Kisapaikalla kuitenkin tuumittiin, että kaikkienkin mukana ollen LeKi olisi ollut paha voitettava.


Ensimmäisen osuuden ensimmäiseen laskuun Leena ja Leki painuivat johdossa.

Lehdistötilaisuudessa  Leena tunnusti, että kisaan lähdettiin voittomielellä. Aikku pursui hieman liikuttuneenakin tyytyväisyyttä:

-   Ensimmäisen kerran tänä tällä kaudella hiihto kulki rytmikkäästi ja lopussa helpostikin, oli ilo hiihtää!

Lahden MM-joukkueeseen jo nimetty Aikku kuten myös sprinttijoukkueeseen varalle nimetty Leena kilpailevat seuraavaksi Otepään maailmancupissa  18.-19.2.
Se on Lahtea ajatellen molemmille LeKi:n mestareille tärkeä paikka.

LeKin parivaljakko Jani Keto-Esa Seppä oli 50 miesjoukkueen sprintissä 43.

AK


Minuutti maaliin tulon jälkeen Aikkua vielä hengästytti, mutta Leena oli jo sees.

1-10 of 71