Nimetön‎ > ‎

Kisalaiset kirivät ja kestivät Rukan SM -hiihdoissa

lähettänyt LeKi - Hiihto 20.4.2016 klo 3.26
Pitkien matkojen SM -hiihdot ja Suomen cupin viestien päätös Kuusamon Rukalla sujuivat kisalaisittain kovin. Kovat nousut ja laskut sekä vaihteleva keli lisäsivät vaikeuskerrointa. Kisat hiihdettiin perinteisellä tavalla.

Lämmön pehmentämää latua ja baanaa kovetettiin merisuolalla, mutta ei joka paikasta eikä yhtä tehokkaasti. Jotkut kilpailijat asensivat sauvan uppoamisen ehkäisemiseksi isommat sommat. Esimerkiksi maailmanhuippu Matti Heikkisen sauva upposi ja katkesi. Nousuja mentiin haarakäynnillä, kun latu ei kestänyt.

Kisalaisittain ehkä parasta oli naisten 3 x 5 kilometrin viestisijoitus 12. Loppuun hiihtäneitä joukkueita oli 16. Eeva ja Leena Nurmen sekä Sanni Alatalon suoritus varmisti LeKi:n loppusijaksi 8. koko kauden viiden viestin sarjassa. Pisteille pääsi 41 seuraa.

Liisterin tarraus kaatoi Janinkin. Liisterin tarrautuminen latuun keikautti monta kilpailijaa, yhtenä heistä LeKi:n miesten 3 x 7,5 kilometrin viestin avaaja Jani Keto. Viime talven sijoituksen perusteella LeKi joutui starttaamaan keskiryppäästä. Jani oli alkukiihdytyksessä ohittanut jo muutaman, mutta ajautui kaartavassa laskussa hieman ulos ladulta.
- Kun takaa lappoi koko ajan kilpailijoita, en päässyt takaisin ladulle vaan jouduin hiihtelemään pehmeässä sivussa ehkä parisataa metriä. Pitkässä laskussa 2,5 kilometrin paikkeilla liisteri tökkäsi ja menin reippaasti nurin. Sillä kohdin olin kuulemma jo 12. mutta keräiltyäni itseni taas ladulle huomasin olevani viimeinen. Nopeassa viestissä peli oli menetetty enkä happojen tulvahtaessa tavoittanut letkan häntää.

Jussi Salo ja Esa Seppä hiihtivät kohtuullisesti, mutta lopputulemaksi jäi sija 27. eli viimeistä edellinen. Viisi joukkuetta keskeytti. Tällä kertaa ei juhlittu hyvillä viestisijoituksilla, mutta silti olen tyytyväinen, muotoilee hiihtopomo Esa Virtanen. - Suomen cup on merkittävä hiihtoralli, johon Lempäälän Kisan tasoinen seura luonnollisesti osallistuu. Meiltä oli talven mittaan viesteissä kahdeksan naista ja yhdeksän miestä.

”Mukava köllötellä maalissa lumella…” 19 -vuotias Sanni Alatalo hiihti ensimmäisen kerran kilpaa 30 kilometriä. Sijoitus 30. tyydytti. Eeva Nurmi oli 37. Loppuun jaksaneita oli 50.
Ei jännittänyt lähteä vaan ajattelin, että retkimielellä ainakin maaliin. Näin ensikertalaiselle olisi sopinut vähän helpompikin maasto, joskaan en ollut niin puhki kuin oletin. Nostin sijoitustani viimeisillä kilometreillä. Oli kieltämättä mukava köllötellä maalissa tovi lumipatjalla…

Sepällä peräkkäin 16 kuninkuusmatkaa. Esa Sepälle Rukan SM -viisikymppinen oli 16. peräkkäinen. Kuninkuusmatkan yli 20 kertaa hiihtäneitä oli pari mukana nytkin, mutta Esan katkeamaton sarja saattaa olla ennätys. Miehen minimitavoite oli parantaa viime talven sijoitusta. Onnistui parilla pykälällä, nyt 58. Yli sadasta lähtijästä hiihti maaliin 83, yli 30 luopui leikistä jo ennen starttia. Armottomassa maastossa useimmat hyytyivät loppua kohden, jolloin erot kasvoivat tavanomaista isommiksi. Meikäläinen paransi sijoituksiaan lopussa, koska ”dieselinä” hyydyin vähemmän. Isän ammattimaisesti voitelemat sukset pelasivat hyvin. Esa sanoo liikkuvansa harjoitusmielellä vuodessa noin 400 tuntia, mikä on puolet vähemmän kuin maan kärkimenijöillä. Hiihtokilometrejä kertynee 2 000. Näillä pohjilla piti varoa ettei kierrokset karkaa punaiselle…Konkarin seurana Rukalla oli perhe ja lähisukua, samoin viikkoa aiemmin Taivalkosken vastaavissa hiihdoissa. Ilman talvilomaa ei osallistuminen viikon sisällä kahteen kaukana pidettävään kilpailuun olisi ollut mahdollista. Tämä oli luksusta! Ja bonuksena se, ettei tarvinnut syöksyä heti maanantaina töihin vaan saatoin ajella pesueen kanssa maanantaipäivänä rauhassa kotiin.

-Antero-


Comments