Nimetön‎ > ‎

LeKi oli Hiihtoliiton luokittelussa maan 8.

lähettänyt LeKi - Hiihto 18.6.2016 klo 5.23   [ 18.6.2016 klo 5.26 päivitetty ]
Lempäälän Kisa sijoittui 8.:ksi Hiihtoliiton seuraluokittelussa kaudelta 2015 - 16. Sijoitus ”hiihdon sarjataulukossa” oli sama edelliskaudella. Seuran hiihtopomo Esa Virtanen sanoo sijoituksen toistumisen peräkkäisinä talvina osoittavan toiminnan tason vakiintumista. 

Hämäläisseuroista Haka oli 6., Hämeenlinnan Hiihtoseura 10. ja Pyrintö 18. Hämäläisten kärkiseurojen järjestys oli sama vuosi sitten. 

20 parasta seuraa ovat valioluokan seuroja. Pisteillä oli 341 hiihtoseuraa. Maksimipistemäärä on 1 000. Voittaja eli Lahden Hiihtoseura kokosi oli 674, LeKi 375 pistettä. LeKi jäi seitsemänneksi tulleesta Hollolan Urheilijat -46:sta neljä pistettä, Hakasta 36. Valioluokan viimeisenä Seinäjoen Hiihtoseura jäi LeKi:stä yli sata pistettä. 

Hiihtopiireistä Häme oli maan ykkönen.

Painopiste nuorissa
LeKi:n nuorisotoiminta on niin laajaa ja laadukasta, että seura olisi ollut ilman huippu-urheilun ja harrastehiihdon osuuksiakin valioluokassa. Luotettava ja monipuolinen seuraluokittelu mittaa toiminnan monipuolisuuden ja tason sekä urheilumenestyksen. Mittariston painoarvosta kohdistuu puolet nuorisotoimintaan, neljännes huippu-urheiluun ja neljännes harrasteliikuntaan. Huippuhiihdolla tarkoitetaan miesten ja naisten yleisten sarjojen kilpailemisen määrää ja menestystä valtakunnallisissa FIS -tason kisoissa kuten myös SM -viesteissä ja -parisprinteissä. Huippu-urheiluun kuuluu myös kansallisten kilpailujen järjestäminen sekä niiden laatua valvova TD -toiminta.

Harrasteliikunnassa mitataan yli 35 -vuotiaitten veteraanikilpailijoiden kokonaismäärää sekä heidän osallistumista ja menestymistä veteraanisarjojen SM:ssä. Piirikunnallisten kilpailujen ja massahiihtojen järjestäminen kuuluvat harrasteliikuntaan.

Seura voi koota maksimissaan 1 000 pistettä, joista puolet voi kertyä nuorisotoiminnasta. Toinen puolisko jakaantuu huippu-urheilun ja harrasteliikunnan kesken. LeKin 375 pisteestä 226,5 koostui nuorisotoiminnasta, esimerkiksi alle 16 -vuotiaitten hiihtokoulusta, Hopeasomman loppukilpailusta ja 17 -20 -vuotiaitten FIS -rankingista, SM -sprinteistä ja -viesteistä.

Koulutuksesta pisteitä
Nuorisotoimintaan kuuluu myös toimivien koulutettujen ohjaajien ja valmentajien lukumäärä. Tässä osiossa LeKi oli valioluokkaa. LeKi -hiihto sai täydet 25 pistettä uudistetusta sinettiseurakoulutuksesta. Tuloksena oli pääsy uudistettuun sinettiseurojen joukkoon, joita seuroja on nyt vain hieman toistakymmentä.

Huippuhiihto tuotti seuralle 89,9 ja harrastaminen 58,8 pistettä. LeKin kokonaissijoitus 8. perustui kaikkien kolmen eri osa-alueen toiminnan tasaisuuteen: sekä nuorisotoiminnassa että harrasteliikunnassa 11., huippu-urheilussa 16.

Ammattimaiseksi hiihtotalliksi profiloitunut Vuokatti Ski Team oli koko luokittelun 41. Huippuhiihdon ykkönen oli Oulun Hiihtoseura ja koko seuraluokittelun voittanut LHS 13. eli vain kolme pykälää LeKi:n edellä.

Talkoiluja ei lasketa
Hiihtolatujen ja latupohjien tekemistä ei oteta seuraluokittelussa lainkaan huomioon, huomauttaa Esa Virtanen.
Se johtunee siitä, että kunnat yleensä huolehtivat latujen kuten muidenkin liikunta - ja urheilupaikkojen teosta Suomessa. Lempäälässä LeKi tekee paljon töitä hiihto-olosuhteiden eteen, esimerkiksi viime kesänä ja syksyllä talkoiltiin kuntoreittien pohjia ja hiihtomaata seuravetoisesti noin 2 000 tuntia. Talkoilu on jatkunut tänä keväänä joskin nyt lähinnä kunnan konetyön apuna.

Hiihtoliiton pisteytys ei noteeraa myöskään kansainvälistä osallistumista ja menestystä.
- LeKissä on kilpahiihtäjiä kohtalaisesti, mutta vielä häviämme selvästi parhaiden valioluokan seuroille, kertoo Virtanen. -SM -viestit ja SM -sprintit tuovat seuroille pisteitä. Niissä Kisan olisi petrattava mikäli mieliä lähemmäs seuraluokittelun huippua.

35v-sarjoista lähtien eli veteraanisarjoissa hiihto on liiton luokittelussa harrasteliikuntaa. Kuntohiihto ilman Hiihtoliiton kilpailulisenssiä ei tuo seuraluokittelupisteitä. Veteraanihiihtäjiä on LeKissä hyvin, mutta SM-hiihtoihin osallistuminen on vaatimatonta. Suomen Aikuisurheiluliiton SAUL:n SM -hiihtoihin osallistumista ei luokitella tässä Hiihtoliiton systeemissä. 
- Antero-
Olemme maan 8. paras hiihtoseura, 
todistelee LeKi:n hiihtopomo Esa Virtanen 


Comments