Nimetön‎ > ‎

Piiasta tohtori!

lähettänyt Jari Niskanen 22.6.2015 klo 1.13   [ päivittänyt 22.6.2015 klo 1.17 LeKi - Hiihto ]
Kisan hiihdossa vaikuttaa monenlaisia tietäjiä ja osaajia. ”Kirjanoppineista” ja käytännön taitajista koostuu sopiva sekoitus pyörittämään ja edistämään hiihtoa.

Tohtoreita ei ole ollut 111 -vuotiaan Lempäälän Kisan toiminnassa. Mutta nyt on: hiihtojaoston jäsen ja Junior Ski Teamin vetäjä Piia Kaikkonen väitteli liikuntatieteitten tohtoriksi 13.6. Jyväskylän yliopistossa, josta hän valmistui v. 2004 liikuntatieteen maisteriksi. Työkseen Piia toimii Tampereen Urheilulääkäriaseman testauspäällikkönä.

LeKi hiihtoväki onnittelee saavutuksesta!

Väitöskirjassaan Piia tutki, miten urheilijan kuormittumista ja palautumista voi arvioida sykevälivaihtelun avulla. Pyysimme häntä itseään kirjoittamaan mini-mini tiivistelmän tutkimuksen tuloksista.

Urheilijan tavoitteena on saavuttaa paras mahdollinen suorituskyky oikeaan aikaan, eli tärkeimmissä kilpailuissa. Suorituskyvyn kehittyminen vaatii riittävän kovaa harjoittelua, mutta ennen kaikkea oikeanlaista harjoittelun ja levon suhdetta. Tämän tasapainon löytäminen ei ole aina helppoa, koska harjoituksen aiheuttamia muutoksia elimistössä ei ole tähän asti voitu mitata kovin tarkasti. Tutkimuksessa todettiin, että autonomisen hermoston toimintaa kuvaavan sykevälivaihtelun avulla voitiin saada aikaisempaa tarkempaa tietoa elimistön kuormittumisesta ja palautumisesta, kun sitä mitattiin palautumisen aikana erilaisten kestävyysharjoitusten jälkeen. Menetelmästä voi olla apua harjoittelun optimoinnissa ja suorituskyvyn kehittämisessä sekä urheilijoilla että muilla liikunnan harrastajilla.

- Antero -