Nimetön‎ > ‎

Yhtä juhlaa Ideaparkissa: Aikun hopeita, SM- joukkuepronsseja, LeKi hiihdon Sinettiseuraksi

lähettänyt LeKi - Hiihto 8.4.2014 klo 10.08

”Yhtä juhlaa” – niin mainostettiin Aino-Kaisa Saarisen olympiamitalien sekä Ideaparkin luojan Toivo Sukarin 60- vuotisuuden ympärille rakennettua kansanjuhlaa 5.4. Yhdistettiin hauskasti kaksi juhlan aihetta yhteen. ”Yhtä juhlaa” sitenkin, että Topi sekä Aikun kanssa SM- viestissä komeasti pronssia ottaneet Mervi Pesu ja Maija Saarinen osallistuivat juhlamenoihin kolmen  tunnin ajan - ja ”Yhtä juhlaa” jatkui vielä senkin jälkeen tunteja. Sitten 7 000 kakun tarjotin tyhjeni.

Aikun kahden olympialaisen hopeamitalin, naistriomme viestipronssin ja hölkkämies Topi Sukarin 60-vuotisuuden lisäksi Ideaparkin Keskusaukion lavalla nostettiin neljäskin juhlan aihe: LeKi nimettiin virallisesti Maastohiihdon Sinettiseuraksi. Valon ja lajiliittojen Sinetti mittaa laajasti seuran nuorisotoiminnan tasoa, mutta huomioi myös koko toiminnan järjestämisen. Hiihdossa sinettiseuroja on nyt 34. Hiihtoa ainakin jossain määrin harrastavia seuroja on noin 400. ”Sinetöityjä” urheilulajeja on nyt 45 koostuen 600 urheiluseurasta.

Raportit ja suunnitelmat LeKin nuorisohiihdosta ja muustakin hiihdosta tehtiin hiihtokoulun johtajan Pekka Lampénin vedolla. Luonnollista, että juuri Pekka otti vastaan sinetin Maastohiihto ry:n sinettivastaavalta Henna Siveniukselta. Liiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi kiitteli seuran vireyttä ja toivoi, että kenties LeKin eloisasta hiihtokoulusta nousee aikanaan uusia aikuismestareita.

Sinetin sinetiksi paikalla hiihtokoululaisista koottu ja Ideaparkin huoltokäytävällä viisi minuuttia harjoitellut Hiihtokuoro antoi ensiesiintymisensä. Leevi Lipposen johdettua ”kuoronsa” lavalle yleisö odotti tietenkin laulua. Avattiin ääniä kuten kuorolaiset ikään… keskityttiin… sitten heilahti maestron suksisauva ja lavalta kajahti: ”Pitää ja luistaa! Kiiitooooos!”. Kumarrus, yleisö taputti junnujen yllärille.

Tuntien mittainen kansanjuhlan alkutahdiksi  Lempäälän kunta onnitteli juhlavasti Aikkua ja Topia. Sitten sankarit pääsivät puhaltelemaan kynttilöitä ja aloittivat 7 000 palan mitalikakun.  Kumartaessa Aikku painoi painavat olympiamitalit kämmenellä pusakkaansa vasten jottei kakkuun tullut ylimääräisiä viivoja. Harjoituksen tulosta sekin…

SM- viestikolmikkomme Aikku, Maija Saarinen ja Mervi Pesu saivat seuralta taidokkaat aterimet, haarukan, veitsen ja leikkuulaudan yhdistelmän. Ojentaminen oli LeKin ja Hämeen hiihtopomolle Esa Virtaselle kuin myös Maastohiihdon johtajalle Markku Haapasalmelle mieluisa tehtävä.

Onnittelijoiden ketjuun liittyi myös Suomen olympiakomitean hallituksen jäsen Tuuli Merikoski.

Aikku oli tuonut Sotshin kilpailupukunsa huutokaupattavaksi. LeKi toimiston Kimmo Reiman sai vedätettyä huutohinnaksi 1 500 euroa tuloa hiihdolle. Nyt Sotshin oloihin tehty ohut puku on Topi Sukarin oma joskaan yli 190- senttinen hölkkäilijä ei voi sitä käyttää.

Ideaparkin isä sai liikekaupungin jo eläköityneeltä, frakkiasuiselta pormestari Eero Lehtiseltä painavan kulttuuripaketin: 10 kilon kirjaksi koottuina lehtikirjoituksia Ideaparkin  alkuajoista eli vuodesta 2004 alkaen. Eero potki Sukarin apuna pontevasti Ideaparkia todeksi. 480- sivuisessa puukantisessa ja muutoinkin suuritöisessä kirjassa on kirjoituksia muuallekin maahan suunnitelluista Ideaparkeista.   


Comments